Terhi

Valmistuin puusepäksi 1998 ja Helmikuussa 1999 perustin Terhi Äikäs T:min. Ainoa tuotteeni oli keinuhevonen. Suunnittelun lähtökohtana oli oma pienen tytön unelma täydellisestä keinuhevosesta aitoine jouhineen.

Olen ollut heppahullu imeväisikäisestä lähtien. Lapsuus kului Jämsän raviradalla Hartosen Pentin tallilla notkuen. Myöhemmin myös työskentelin pari vuotta Penan tallissa, jossa painopiste oli silloin varsojen opetuksessa.

Toiseen merkittävään hevosmieheen tutustuin 14-vuotiaana. Hakasen Viljon tilalle Hakamäkeen ajauduin hevoskauppojen ”sivutuotteena”. Villen kanssa teimme perinteisiä hevoshommia tukinajosta peltojen kiveämiseen.

Yritystoiminnan aloittamisen jälkeen ”oikeat”  hevoset jäivät muutamaksi vuodeksi, kunnes ne Jukan mukana taas palasivat.

Jukka

Nuoruusiällä  minulle muodostui haavekuva siitä, mikä olisi se ”minun juttu”. Hevoset olivat kiinnostaneet lapsesta lähtien ja käsillä tekeminen oli aina ollut luontevaa ja mukavaa. Ei ollut unelma-ammattia, mutta oli unelma, että talvet voisi tehdä veneitä ja kesällä ajaa hevosilla kilpaa.

Lukion jälkeen kävin veneenrakennuskoulun Vääksyssä. Ne hommat sai kuitenkin vielä odottaa, koska hevoset veivät miehen mukanaan. Oikeastaan yksi hevonen vei, nimeltään Jaavan Jojo. Voi olla, että joskus minulla on menestyneempi hevonen, mutta tuskin täydellisempää. Se oli niin toimiva, viisas ja nopea.

Vuonna 1997 perustin Venepuuseppä Jukka V.O. Halttunen toiminimen. Vene- ja puusepäntöitä yleensä tein muutaman vuoden, kunnes aloin tekemään enemmän rakennusalan töitä. Koko aikana en kuitenkaan luopunut hevosista. Meillä oli aina pari hevosta maalla ja lisäksi tein jonkin verran kengityksiä vieraille hevosille.

Voisi kai sanoa, että se haavekuva on toteutunut. Terhin ja lasten kera se on muuttunut vielä täydellisemmäksi.